Video: 3.3 Panoramabewegingen

Hoofdstuk 3: Bewerken en editen

Deel deze video

Transcript van de instructievideo

  • We gaan nu een panoramische camerabeweging programmeren. Belangrijk daarbij is de juiste keus voor de benodigde gereedschappen. In de gereedschapskist kiezen we via het derde knopje van links voor de optie waarbij de vergrotingsfactor van het keyframe op ‘constant voor gehele object’ staat.
  • U kunt ook 2x kort achter elkaar de ‘C’ toets indrukken. Dat betekent dat het beeld in beginsel niet gaat bewegen.
  • Voor de volledigheid controleren we of we de Inscreen Editing functie hebben ingeschakeld anders kunnen we niet in ons voorbeeldscherm programmeren. We klikken nu in het scherm, waaroor de gele zoomknoppen zichtbaar worden en zoomen het beeld op tot de gewenste grootte. Dit is onze startpositie. Daarna zetten we de lokator aan het einde van het object. Het beeld blijft staan waar het staat want we hadden de ‘constant’ modus geactiveerd.
  • Nu kiezen we de modus voor de eindpositie door die te activeren in de gereedschapskist of door 2 x op de ”E” van Eind te drukken. Daarmee zorgen we er voor dat de beweging tot aan het nieuwe keyframe plaatsvindt en daarna constant blijft tot het einde van het object.
  • Tevens kiezen we in de gereedschapskist het gereedschapsinstrument “beweging uitsluitend horizontaal” of we drukken 2 x op de “H’ toets.
  • Nu kunnen we de beweging naar links of rechts maken. We kiezen voor links door de foto naar links te slepen. Door nu de “play” toets weer te activeren stellen we vast dat we een mooie panoramische beweging hebben geprogrammeerd.
  • Tenslotte kunnen we de eigenschappen van het keyframe-knooppunt nog veranderen. Als we hier in het eigenschappenmenu voor smartmove kiezen wordt de beweging rustig afgeremd.
  • Waarom kozen we voor de beginpositie voor de keyframe “constant voor het gehele object” modus en niet voor de “keyframe constant vanaf het begin” modus..? Dat laten we u zien.
  • We slepen het beeld nogmaals in de tijdlijn, zetten de lokator aan het begin, schakelen de “beweging uitsluitend horizontaal” functie uit en kiezen voor de optie “keyframe constant vanaf het begin”.
  • Nu klikken we weer in het schermpje, zoomen weer in en kiezen de uitgangspositie voor onze panoramische beweging. Maar als we de locator aan het eind van het object zetten ziet u dat we dan een geheel andere uitsnede krijgen. Het daar te plaatsen eindpunt heeft dan zeker weten niet dezelfde zoomfactor als het beginpunt.
Bekijk nog meer instructievideo’s over Wings Platinum.