Video: 5.3 Het monteren van videofragmenten

Hoofdstuk 5: Video

Deel deze video

Transcript van de instructievideo

  • Bij het monteren van een show kan het zijn dat er in het tijdlijngebied en het previewvenster ruimtegebrek is voor veel ruimte vragende videomontages. Daarom kan het handig zijn om meerdere tijdlijnen te gebruiken.
  • Om een tweede tijdlijn aan te maken klikken we in de projectverkenner op de map Tijdlijnen en met een rechtsklik in het rechtse vak kiezen we voor “Tijdlijn toevoegen”. Met een dubbelklik op het icoontje komen we in het eigenschappenmenu en kunnen we de tijdlijn een eigen naam geven, bijvoorbeeld Video’s. Sluit af met OK en klik op “tonen” bij deze tijdlijn.
  • Nu gaan we weer naar de mediapoolmap Video en selecteren we alle videofiles. Gezamenlijk slepen we die in het tijdlijngebied waarna Wings Platinum automatisch een video- en een audiospoor aanmaakt en deze files daar achter elkaar in plaatst. Zodoende kunnen we makkelijk en snel onze video’s inventariseren.
  • De eerste grove montage doen we ook in deze aparte tijdlijn. Met een rechtermuisklik in een videofragment en de optie splitsen kunnen we een stukje video uitknippen. Maar eerst moeten we nog de automatische groepering opheffen middels een rechtermuisklik in het object, “groeperen” en “groepering opheffen”. Nu kunnen we het losgeknipte videofragment met een rechtsklik op het klembord opslaan en in de eerste tijdlijn invoegen op het videospoor.
  • Om het fragment hier nog per beeldframe te kunnen monteren activeren we de plus-loep functie.
  • Slepen we nu met ingedrukte linkermuisknop aan het snijvlak van het fragment dan zien we frame voor frame voorbijkomen in het previewvenster rechtsonder.
  • Met ingedrukte ALT-toets kunnen we eventueel de beeldinhoud van het knipsel verschuiven zonder het object zelf te bewegen.
Bekijk nog meer instructievideo’s over Wings Platinum.