Video: 8.2 Meerdere maskers gebruiken

Hoofdstuk 8: Dynamische maskers

Deel deze video

Transcript van de instructievideo

  • In Wings Platinum kunnen we naar wens ook meerdere maskers combineren.  We zetten eerst weer een beeldspoor om in een maskerspoor door in de spoorkop te klikken en in het eigenschappenmenu bij “doel” te kiezen voor “Maskerstapel”. Aansluitend moet dit maskerspoor gerenderd worden, hetgeen we kiezen door bij “schermuitvoer” te kiezen voor “stapel renderen”.
  • Nadien slepen we een masker uit de mediapool op dit maskerspoor. Dan moeten we dit maskerspoor koppelen aan een beeldspoor. We klikken het beeldspoor aan en zetten in de eigenschappen het doel op ‘afbeeldingenstapel’. Vervolgens moeten we in de eigenschappen van het masker, dat we rechts aanklikken in de mediapool, nog een alphakanaal toewijzen. We kiezen het rode kanaal als alphakanaal. Waar de witte streep zich bevindt wordt het beeld doorgelaten. Zoals u ziet moet het beeldspoor ónder het maskerspoor liggen.
  • Om een tweede masker toe te voegen hebben we een tweede maskerspoor nodig. Klik op rechts in het tijdlijngebied, kies invoegen en voeg een beeldspoor toe. Zet ook dit spoor weer om in een maskerspoor. Dit maskerspoor moet tussen het render-maskerspoor en het beeldspoor liggen. Bij dit tweede maskerspoor stellen we de schermuitvoer in op “geen uitvoer”. Dit spoor wordt niet gerenderd want het bovenste spoor rendert de maskerstapel en geeft het eindresultaat door aan het scherm.
  • Ook nu moeten we in de eigenschappen van het tweede masker, dat we rechts aanklikken in de mediapool, nog een alphakanaal toewijzen en slepen we dit masker op het maskerspoor.
  • U ziet al direct het effect van de mix van de twee maskers.
  • Een extra mogelijkheid is de maskers middels inscreen editing te laten bewegen zodat er een animatie-effect ontstaat. U kunt het aantal maskers uitbreiden naar gelang de versie van Wings Platinum die u heeft gekocht.
Bekijk nog meer instructievideo’s over Wings Platinum.