Video: 6.4 Verschillende beeldformaten en beeldverhoudingen

Hoofdstuk 6: Extra mogelijkheden

Deel deze video

Transcript van de instructievideo

  • Meestal lopen we bij het maken van een presentatie tegen het probleem aan dat we diverse formaten in één show op elkaar moeten aanpassen. In dit voorbeeld kiezen we voor het universele 16 staat tot 9 formaat dat beeldvullend met een moderne beamer of middels een plat TV scherm kan worden weergegeven.
  • Dat betekent dat videobeelden mooi beeldvullend worden afgespeeld, maar dat 3 staat tot 2 foto’s links en rechts een zwarte balk hebben.
  • Het is volstrekt overbodig om uw foto’s in Photoshop of een ander bewerkingsprogramma bij te knippen tot het 16 staat tot 9 formaat. Met een paar muisklikken kunnen we een beeldspoor aanpassen zodat de 3 staat tot 2 foto’s beeldvullend worden getoond.
  • We openen de plus voor het schermicoon in de projectverkenner en klikken op scherm 1. U ziet nu in de ernaast gelegen mediapool uw beeldvelden. Met een rechtsklik voegen we een beeldveld toe en geven dat de naam “3 staat tot 2 foto’s”.
  • Om dit beeldveld te koppelen aan het betreffende beeldspoor slepen we dit op de spoorkop. Ter herkenning ziet u de naam van het beeldveld in de spoorkop.
  • Nu zetten we de lokator in de tijdlijn op het 3 staat tot 2 beeld en klikken we rechts in de mediapool op het betreffende beeldveld en kiezen we “positie en grootte”. Met het paarse kader kunnen we het beeld vergroten tot het links en rechts precies past. We bevestigen deze instelling met OK.
  • Als we nu een tweede beeld in de tijdlijn slepen wordt dit direct beeldvullend weergegeven. Om het verschil te laten zien voegen we een beeldspoor met een standaard beeldveld toe en als we het beeld afwisselend op beide sporen plaatsen zien we wat er gebeurt.
  • Bij de meeste opnames zal dit geen enkel probleem opleveren en ontstaat er zelfs een fraaiere compositie omdat er boven en onder wat ballast wegvalt.
  • Elk beeld kunnen we nu individueel compositorisch aanpassen middels inscreen-editing. In de gereedschapskist kiezen we voor de instelling “keyframes constant” zodat er geen bewegingen kunnen worden geprogrammeerd. Tevens kiezen we hier voor de optie waarbij alléén verticale aanpassingen mogelijk zijn. Tenslotte activeren we de “inscreen-editing” modus.
  • Als we nu in het voorbeeldscherm klikken kunnen we elk beeld  de gewenste uitsnede geven door het naar boven of beneden te schuiven.
Bekijk nog meer instructievideo’s over Wings Platinum.