WINGS X

WINGS X is een nieuw AV-softwareprogramma van AV Stumpfl. Op termijn zal het de WINGS (Platinum) software vervangen die sinds 1996 in gebruik is bij duizenden professionele en semi-professionele audiovisuele producenten en hobbyisten.

Geschiedenis
In de achterliggende 25 jaar is WINGS uitgegroeid tot een softwareprogramma met vele creatieve mogelijkheden en ontelbare features. Hét kenmerk van de WINGS software is de voortdurende terugkoppeling tussen de ontwikkelaars en de gebruikers van de software. Veel wensen en tips van gebruikers zijn door de jaren heen in de WINGS software verwerkt.
Het programma is er, mede daardoor, qua bediening niet altijd eenvoudiger op geworden en vooral voor beginnende gebruikers minder logisch en intuïtief.
Het voortdurend aanpassen van een 25 jaar geleden gekozen concept leidt uiteindelijk tot een situatie waarbij alleen degenen die met het programma meegegroeid zijn er soepel mee kunnen omgaan. De aantrekkingskracht op nieuwe gebruikers is daardoor minder groot wegens de complexiteit van de bediening.

Status van ontwikkeling
Een geavanceerd en kwalitatief hoogstaand AV-softwareprogramma zoals WINGS X vanaf een onbeschreven blad opnieuw opbouwen vraagt tijd. In het najaar van 2019 is AV Stumpfl daarmee begonnen. Er is direct voor gekozen om het programma parallel maar ‘native’ op de twee meest gebruikte besturingssystemen te bouwen: Windows en MacOS. Het is dus géén Windows programma dat ook (via een emulator) op Mac OS werkt. De Windowsversie is een Windows programma en de MacOS versie is een echt volwaardig MacOS programma.

Actualisatie 13 december 2021
In december 2021 is de eerste Bètaversie verschenen. Degenen die nu al graag kennis willen maken met WINGS X kunnen het programma aanschaffen via de WINGS X webshop van AV Stumpfl Nederland.
Nieuwe gebruikers die nooit eerder werkten met WINGS (Platinum) zullen direct enthousiast zijn over de gebruiksvriendelijke en vooral intuïtieve opzet van WINGS X.
‘Oude rotten’ daarentegen, gewend aan de vele mogelijkheden en bekend met de bedieningsmethodiek van WINGS (Platinum) 5, 6 en 7 zullen ontdekken dat veel mogelijkheden nog niet zijn geïmplementeerd in WINGS X.

Actualisatie 15 januari 2022
Christoph Hilger werkt continue aan de uitbreiding van mogelijkheden in WINGS X.
Er vindt voortdurend terugkoppeling plaats met de eerste gebruikers en testers van WINGS X die hun wensen via het speciale WINGS X Forum kenbaar maken.
Voor degenen die op een overzichtelijke wijze op de hoogte willen blijven van de ontwikkelingen binnen WINGS X schrijft Cuno Wegman op het Nederlandse HDAV-Forum regelmatig ‘Weetjes’ over nieuwe ontwikkelingen in WINGS X.
Op 15 januari is een nieuwe update gepresenteerd waarin weer veel uitbreidingen van mogelijkheden zijn gerealiseerd.
Hier zijn die nieuwe uitbreidingen te lezen.
Het zal echter nog wel even duren voordat WINGS X datgene biedt waarover gebruikers van Wings Platinum 5 en 6, en zeker die van WINGS 7, nu beschikken.

Actualisatie 9 februari 2022
Inmiddels is WINGS X Bètaversie 0.9.8 uitgekomen en zijn veel nieuwe features toegevoegd die u hier vindt.
Vanwege de grote hoeveelheid wensen op de ’to do’ lijst die de eerste groep gebruikers van de Bètaversie heeft aangegeven, is de releasedatum van WINGS X verschoven naar maart 2022. Er zal dan hoogstwaarschijnlijk ook een gratis DEMO-versie beschikbaar zijn, waarmee geïnteresseerden in de praktijk kunnen vaststellen of een aanschaf van WINGS X hen datgene biedt wat ze willen.

Actualisatie 14 maart 2022
Er is in de afgelopen weken heel hard gewerkt en er zijn, op basis van de bijdragen van veel Bètagebruikers van WINGS X, veel mogelijkheden bij gekomen.
Er is nu ook een definitieve releasedatum vastgelegd: dinsdag 19 april is het zover. Het is de bedoeling dat er dan tevens een DEMO-versie beschikbaar is, zodat iedereen kennis kan nemen van de mogelijkheden van WINGS X.
Wilt u weten wat er inmiddels is gerealiseerd, kijk voor de laatst-actuele ontwikkelingen op de beide WINGS X fora.
In het Nederlands of in het Duits.

Actualisatie 20 april 2022
Vandaag is WINGS X de status van Betaversie ontgroeid en is het officiëel gelanceerd. Er is nu ook een DEMO-versie beschikbaar voor degenen die eerst willen ervaren wat de verschillen zijn met de ‘oude WINGS (Platinum) versies.
Die DEMO-versie is hier te downloaden: https://www.wingsx.at/download/
Een AV-maker die nooit eerder met WINGS (Platinum) software heeft gewerkt, en niet de ‘ballast’ bij zich draagt van de opgebouwde routine bij het werken met die software, zal verrast zijn van het bedieningsgemak van WINGS X.
De geroutineerde WINGS (Platinum) gebruiker zal nog even moeten zoeken naar de diverse bekende mogelijkheden.
Op dit moment is WINGS X goed te gebruiken voor het maken van een eenvoudige AV-show.
De ontwikkelingen gaan door en de ’todo’ lijst wordt systematisch afgewerkt.
Wij adviseren iedereen om vooral ook de diverse duidelijke tutorial video’s te bekijken die Remy van Looveren heeft gemaakt. Die vindt u hier: https://diapolis.be/diapolis-2020/diapo … ingsx.html

Actualisatie 13 juli 2022
Vandaag is versie 1.0.7 verschenen. Het opvallendste nieuwe feature is de mogelijkheid om shows die gemaakt zijn in WINGS 7 te importeren in WINGS X. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat daaraan bepaalde voorwaarden zijn verbonden omdat een aantal features die in WINGS 7 geprogrammeerd zijn nog niet in WINGS X aanwezig zijn.
Het importeren van WINGS 7 shows, gemaakt met de ECO en Starter versies, is niet mogelijk omdat de begrenzing in het aantal aanwezige sporen niet op elkaar aansluit. Shows die gemaakt zijn met de Advanced en Pro versie zijn wél in WINGS X te importeren, zij het met een aantal beperkingen.

Actualisatie 10 augustus 2022
Een mijlpaal in de WINGS X ontwikkeling waarop velen hebben gewacht! Met versie 1.0.10 is het werken met de dynamische maskers mogelijk gemaakt. Hiermee opent zich een veelvoud aan creatieve mogelijkheden en wordt de kloof tussen WINGS X en zijn voorganger WINGS 7 een stuk minder groot.
Ook nu heeft Christoph Koch weer een duidelijke tutorial gemaakt: https://youtu.be/6HmHpxXUQr8
Degenen die nu de overstap willen maken wijzen wij nogmaals op de link naar de webshop van AV Stumpfl Nederland.