Video: 1.4 De juiste beeldverhouding

Hoofdstuk 1: Het opstarten van een project

Deel deze video

Transcript van de instructievideo

  • In deze instructievideo vertellen we u wat wetenswaardigheden over beeldverhoudingen. Vroeger werden diashows uitsluitend in de vaste verhouding van 3 staat tot 2 geprojecteerd. Maar nu we stilstaande beelden kunnen mixen met video’s krijgen we ook te maken met andere beeldverhoudingen zoals 16 staat tot 9 en 4 staat tot 3.
  • In principe kunt u met Wings Platinum elke beeldverhouding kiezen die u wilt. Welke verhouding u kiest maakt u helemaal zelf uit, maar het verdient aanbeveling om de verhouding te kiezen van uw weergavemedium, meestal een Full HD TV of beamer in de verhouding 16 staat tot 9.
  • We laten nu zien dat in principe elke beeldverhouding mogelijk is, maar dat bij het toepassen van diverse foto- en videoformaten er altijd iets zal wegvallen. Bij foto’s, die meestal een hogere resolutie hebben dan video’s, is dat geen enkel probleem, zeker als u er bij het fotograferen al rekening mee houdt. Indien u Full HD video’s gebruikt is ook dát een reden om te kiezen voor het 16 staat tot 9 formaat omdat u dan altijd 100% formaatvullend werkt.
  • Deze instructievideo laat u zien hoe u de diverse beeldverhoudingen kunt toepassen. Hier staat een foto in de verhouding 3 staat 2 zoals de meeste digitale spiegelreflexen fotograferen. Daarnaast een video in de verhouding 16 staat tot 9 en ook een video in de verhouding 4 staat tot 3.
  • Bij het huidige project is gekozen voor een scherm in de verhouding 3 staat tot 2 zodat de foto formaatvullend wordt weergegeven. De 16 staat tot 9 video heeft twee zwarte balken boven en onder en het beeld moet groter worden gemaakt om het boven en onder passend te maken, waardoor er links en rechts wat afvalt. Bij de 4 staat tot 3 video ontstaan er zwarte balken links en rechts. Als we dit beeld groter maken, zodat het links en rechts past, valt er van boven en onder iets weg.
  • Om de beeldverhouding te veranderen gaan we naar de projectverkenner en klikken we op schermen. In de ernaast gelegen mediapool klikken we daarna dubbel op het schermicoon en komen we in het eigenschappenmenu van ons projectiescherm.
  • Hier veranderen we de beeldverhouding van 3 staat tot 2 in 16 staat tot 9. U zet een vinkje bij beeldverhouding vastleggen en sluit af met OK, waarna uw projectiescherm in de verhouding 16 staat tot 9 verschijnt.
  • U vergroot nu de 3 staat tot 2 foto zodat die van links naar rechts uw beeld vult. De 16 staat tot 9 video past nu exact in het scherm en u verliest daardoor geen kwaliteit of beeldinhoud. De 4 staat tot 3 video moet u weer groter maken zodat die links en rechts past.
  • Om het compleet te maken verwijderen we nu de stuursporen waarmee we de objecten groter maakten en schakelen we in de schermeigenschappen om naar het 4 staat tot 3 formaat.
  • Nu moet de foto iets groter worden gemaakt om boven en beneden passend te zijn. Zo ook de 16 staat tot 9 video, die flink groter moet worden gemaakt om beeldvullend vertoond te worden. Alleen de 4 staat tot 3 video past precies in dit scherm.
Bekijk nog meer instructievideo’s over Wings Platinum.