JVC D-ILA

Voor het merk JVC heeft AV Stumpfl Nederland altijd een zwak gehad. Dat heeft alles te maken met de geschiedenis van de digitale projector en het digitaal geprojecteerde beeld, dat tot het jaar 2004 kwalitatief niet in de buurt kwam van de toen favoriete, analoog geprojecteerde dia. De eerste digitale projector die voor het eerst een serieuze kandidaat was om de diaprojector kwalitatief te benaderen was de JVC SX-21. De meeste beamers in die tijd hadden een resolutie van 800 x 600 of 1024 x 768 pixels. De JVC SX-21 veroverde de harten van de voormalige diamakers met een resolutie van 1400 x 1050, bijna 2 x zo hoog dan op dat moment ‘normaal’.
SX21 02kopie

Deze JVC SX-21 was één van de allereerste digitale projectoren met een voor die tijd nieuwe pixeltechniek: D-ILA. Pas veel later kwamen Canon en Sony met vergelijkbare technieken onder de respectievelijke aanduidingen LCOS en RXSD. JVC deed haar bijnaam als “uitvinder” alle eer aan. De beeldkwaliteit van de JVC SX-21 benaderde de kwaliteit van de dia zó dicht, dat de projector bij de eerste overstappers van analoog naar digitaal veruit favoriet was en lange tijd bleef. Nog steeds zijn er veel SX-21 projectoren in gebruik.
Pas in mei 2007 kwam de opvolger van de JVC SX-21. Dat werd de eerste digitale projector die de tot dat moment superieure kwaliteit van de dia overtrof. Degenen die tot dat moment met een JVC SX-21 projecteerden, ruilden deze in en stapten massaal over op de HD-1. De “tweede digitaliseringsgolf” ontstond daardoor vanzelf, omdat de kwalitatief nog steeds zeer goede SX-21 beamers in groten getale als occasions op de markt kwamen en werden gekocht door HDAV-makers met een kleinere portemonnee.

07-22-dla-hd1kopieDe JVC HD-1 was de eerste Full HD beamer die betaalbaar was voor de semi-professionele amateur. Momenteel heeft AV Stumpfl Nederland geen beamers van JVC meer in het leveringspakket.
Voor wie minder te besteden heeft bieden we de Optoma beamer aan, voor wie hogere eisen stelt, met name als het om lichtopbrengst gaat, kunnen we de Canon WUX beamers aanbevelen.